ΜΕ ΤΗΝ
ΜΑΡΙΑ ΧΕΙΜΩΝΑΚΗ
ΠΑΣΤΑ ΤΑΨΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ

Για 16 πάστες

Για το παντεσπάνι:
6 αυγά
6 κ.σ.ζαχαρη (κοφτές)
6 κ.σ.αλεύρι (κοφτές)
4 κ.σ.κακαο (γεμάτες)
4 κ.σ.σπορέλαιο
1 βανίλια
2 κ.γ. κοφτά μπεικιν

Για το σιρόπι:
2 κούπες νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 βανίλια
2 κ.σ κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας σας (προαιρετικά)
1 κ.γ. χυμό από λεμόνι ή μια κ.σ. γλυκόζη (ότι έχετε)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατεψουν και να φουσκώσουν 3-4 λεπτά. Ρίχνω και τη βανίλια. Προσθέτω και το αλεύρι που το έχω κοσκινισει με το κακάο και το μπεικιν στη πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και τέλος ρίχνω λίγο λίγο και το σπορέλαιο. Αν μπορείτε να κάνετε το ανακάτεμα των στερεών υλικών στο μείγμα των αυγών με σπάτουλα, ακόμα καλύτερα, για να μη χάσουμε πολύ όγκο από το φούσκωμα τους. Αδειάζω το μείγμα σε ταψακι βαθύ βουτυρωμένο 35x30 περίπου και ψήνω στους 180 βαθμούς αντιστάσεις 10λεπτα, ή μέχρι να το δοκιμάσω με οδοντογλυφιδα και να βγαίνει στεγνή. Όσο ψήνεται το παντεσπάνι βράζω το σιρόπι 2-3 λεπτά μόνο, κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κονιάκ (αν βάλω) περιχύνω με το καυτό σιρόπι, το καυτό γλυκό. Αφήνω να κρυώσει.

Για τη λευκή κρέμα:
2 κονσέρβες μορφατ φυτική σαντιγη (κρύες από το ψυγείο)
1κουτακι ζαχαρουχο (397-400γρ.)
1βανιλια
-χτυπάω τα μορφατ να γίνουν σαντιγη, προσθέτω το ζαχαρουχο και τη βανίλια και απλώνω τη κρέμα στο κρύο παντεσπάνι και βάζω ψυγείο να παγώσει μια ώρα.

Για τη γκαναζ σοκολάτας:
200γρ κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
150γρ γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο) πλήρες
1κ.σ μέλι ή γλυκόζη
-Βράζω το γάλα, το ρίχνω πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα προσθέτω και το μέλι, ανακατεύω και αφήνω να γίνει χλιαρή.
Περιχυνω και απλώνω με σπάτουλα τη γκαναζ πάνω από την παγωμένη κρέμα.
Ξανά ψυγείο 1-2 ωρίτσες και έτοιμη η πάστα ταψιου!
Πασπαλίζω με λευκές νιφάδες σοκολάτας!
Προτιμήστε αφού παγώσει το γλυκό, πρώτα να το κόψετε σε κομμάτια σκουπιζοντας το μαχαίρι με χαρτί κουζίνας στην κάθε κοψια και έπειτα να το πασπαλισετε με ότι θέλετε. Έτσι θα κοπούν τα κομμάτια ομοιόμορφα. Καλή επιτυχία!!

Πίσω στη σελίδα του διαγωνισμού