Κεράσια
Όπου ακούς πολλά κεράσια… κράτα μεγάλο καλάθι.
Κεράσια.
Οι άνθρωποι αγάπησαν αμέσως το καρπό της κερασιάς και ξεκίνησαν να τον καλλιεργούν συστηματικά πριν από τουλάχιστον τέσσερις χιλιάδες χρόνια. Ανάμεσα στους λαούς που τα έβαλαν στη διατροφή τους ήταν και οι Έλληνες, με τον βοτανολόγο Θεόφραστο να αναφέρει στα γραπτά του την κερασιά, τον 4ο αιώνα π.Χ. Οι Ρωμαίοι τα πήραν στην Ιταλία από τη Μικρά Ασία και από εκεί τα διέδωσαν σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα λέγεται ότι κέρδισαν επάξια μια θέση στα… λουκούλεια γεύματα, καθώς σύμφωνα με το μύθο τα έφερε στη Ρώμη ο στρατηγός Λούκουλος.
Οι κερασιές αγαπούν το ορεινό, δροσερό κλίμα και έτσι στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη παραγωγή στα γόνιμα χώματα της Βόρειας Ελλάδας και ξακουστές ποικιλίες, όπως των βοδενών, τα μπακιρτζέικα και τα τραγανά.
Τα κεράσια εκτός από τη νοστιμιά έχουν και βιταμίνες A, B και C και ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αφού χρωστούν το χρώμα τους σε χρωστικές φλαβονοειδείς ουσίες. Έχουν αντιφλέγμονώδη δράση και φυτοστερόλες, που συμβάλουν στον έλεγχο της χοληστερίνης, στο πλαίσιο πάντοτε μιας ισορροπημένης διατροφής.
Φρέσκα αντέχουν μόνο λίγες μέρες στο ψυγείο, αποτελούν όμως και την πρώτη ύλη για μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού, τάρτες και γλυκά, ακόμη και για λικέρ και σάλτσες για κυνήγι και πουλερικά! Εδώ ο chef μας Μανώλης Μπούχλης προτείνει μια καλοκαιρινή και πρωτότυπη κερασόπιτα!
Κερασόπιτα
Από τον Chef Μανώλη Μπούχλη
Υλικά για την τάρτα
350γρ αλεύρι γ.ο.χ
200γρ βούτυρο
1 αυγό
35γρ κρύο νερό
4γρ αλάτι
4γρ ζάχαρη
Υλικά για την γέμιση
800γρ κεράσια ψίχα
150γρ ζάχαρη
35γρ κορν Φλάουερ
15 ml Χυμό λεμονιού
1 δόση βανίλια
40ml ρούμι
20γρ βούτυρο
1 αυγό για επάλειψη
Λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα
Εκτέλεση για την τάρτα
Στον κάδο του μίξερ με το φτερό αναμιγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και την ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη ζύμη. Τυλίγουμε την ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα. Κατόπιν τοποθετούμε την μισή ζύμη ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες και την ανοίγουμε με τον πλάστη μέχρι να σχηματιστή ένα στρογγυλό και ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου και να καλύπτει μια ταρτιέρα με τα τοιχώματα της. Στρώνουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη ταρτιέρα. Ανοίγουμε και ένα δεύτερο καπάκι με τον ίδιο ακριβός τρόπο. Τοποθετούμε στην κατάψυξη την τάρτα κ το καπάκι για μισή ώρα. Προ ψήνουμε την βάση της τάρτας , αφού έχουμε κάνει μερικές τρύπες με 1 πιρούνι, στους 170 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
Εκτέλεση για την γέμιση
Σε μια κατσαρόλα με μέτρια φωτιά τοποθετούμε το βούτυρο, τα κεράσια, την ζάχαρη, την βανίλια, το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 5 λεπτά. Διαλύουμε το ρούμι με το κορν φλάουερ και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα κεράσια ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 2 λεπτά. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε στην βάση της τάρτας το μείγμα και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Εναλλακτικά μπορούμε να κόψουμε το καπάκι της τάρτας σε λωρίδες και να το πλέξουμε ή να κόψουμε με κου πατ διάφορα σχέδια και να διακοσμήσουμε την τάρτα. Αλείφουμε την επιφάνεια της τάρτας με ένα αυγό αραιωμένο με λίγο νερό, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
Tips:
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της βάσης ζύμης που έχουμε τοποθετήσει στην ταρτιέρα, με μια λαδόκολλα και τοποθετούμε από πιάνω αρκετά φασόλια η ρεβίθια για να αποφύγουμε το φούσκωμα κατά το ψήσιμο.
- Για να πετύχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο, αφού έχουμε στήσει την βάση της ζύμη στην ταστιέρα τοποθετούμε στην κατάψυξη για λίγες ώρες.
CHEF
Μανώλης Μπούχλης
Ο σεφ μας είναι γεννημένος στα Χανιά, έχει δουλέψει σε 6 χώρες, καθώς και σε εστιατόριο με διάκριση Michelin. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδως και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Έχει διατελέσει καθηγητής σε πολλές σχολές μαγειρικής. Στηρίζει και τιμά την Κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως άλλωστε και εμείς στα ΣΥΝ.ΚΑ που, πάνω από όλα, εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας!