Back to top

Σταφύλι

Πολύτιμο, νόστιμο, ζουμερό!

Σταφύλι

Σουλτανίνα, σταφίδα, μοσχάτο, ασπρούδα, αθήρι! Μωβ, πράσινα, κόκκινα, με κουκούτσια ή χωρίς! Οι ποικιλίες του σταφυλιού είναι πάρα πολλές. Ακόμα περισσότερα είναι τα οφέλη τους για την υγεία μας.

Παραδοσιακά, η εποχή του σταφυλιού ξεκινάει επίσημα 6 Αυγούστου, του Σωτήρος, οπότε και ευλογούνται οι πρώτοι καρποί της αμπέλου. Τότε, αυτός ο πολύτιμος καρπός είναι στα καλύτερά του! Δεν είναι τυχαίο πως το σταφύλι αποκαλείται «ευτυχές δημιούργημα της φύσης». Και τι δεν μας προσφέρει! Περιέχει βιταμίνη C, κάλιο, σίδηρο, φυλικό οξύ, φυτικές ίνες, νερό και αντιοξειδωτικά συστατικά. Ταυτόχρονα, ένα φλυτζάνι σταφύλια περιέχει 104 θερμίδες. Σχετικά λίγες για τη θρεπτική του αξία. Τα συστατικά που περιέχει καταπολεμούν τις τοξίνες, τις ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας έτσι το σώμα να δουλεύει καλύτερα.

Το σταφύλι τρώγεται ωμό, γίνεται κρασί, ξύδι, γλυκό. Οι χρήσεις του είναι αμέτρητες. Εδώ, σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε ως συστατικό της Πάβλοβα. Ακολουθήστε τη συνταγή του chef μας, Μανώλη Παπουτσάκη, και γλυκάνετε το αποκαλόκαιρο σας με αυτό το ελαφρύ, πεντανόστιμο επιδόρπιο!

Πάβλοβα σταφύλι με γλυκό του κουταλιού σταφύλι

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

ΥΛΙΚΑ :

Για τη μαρέγκα:

250gr ασπράδι
250gr ζάχαρη
250gr άχνη
1κουταλιά σούπας χυμό λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού corn flour
2 βανιλίνες

Για τη κρέμα:

150gr κρέμα γάλακτος+ 150gr για αφράτεμα
500gr γάλα
60gr κρόκους
60gr corn flour
80gr ζάχαρη
50gr βούτυρο
50gr λευκή σοκολάτα
1+1/4 φύλλο ζελατίνης

Για τη γαρνιτούρα:

Ρόγες από διάφορα σταφύλια
Γλυκό του κουταλιού σταφύλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μαρέγκα:

Χτυπάμε τα ασπράδια με το λεμόνι κ το corn flour κ ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη. Το αφήνουμε να χτυπηθεί στο mixer για αρκετή ώρα, την άχνη την βάζουμε στο τέλος, αφού τη έχουμε κοσκινίσει και ανακατεύουμε με μαρίζ. Βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και σχηματίζουμε κυκλικές φωλιές. Ψήνουμε στους 90 βαθμούς στον αέρα το πολύ για 55 λεπτά.

Για τη κρέμα:

Βάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό να μουλιάζει. Ζεσταίνουμε το γάλα μαζί με την μισή ζάχαρη. Ανακατεύουμε σε μια μπασίνα την κρέμα , την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους , το corn και την πάστα κ τα περνάμε από σήτα. Ρίχνουμε κορδόνι λίγο από το ζεστό γάλα στην μπασίνα, τα ξανατοποθετούμε όλα στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά κ βάζουμε μέσα τα φύλλα ζελατίνης. Αφήνουμε την κρέμα με μεμβράνη μέχρι να φτάσει στους 50 με 55 βαθμούς και τότε ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και τη σοκολάτα. Χτυπάμε με μπίμερ μέχρι να λιώσουν και την αφήνουμε να κρυώσει.

Στήσιμο:

Βάζουμε σε ένα πιάτο τη μαρέγκα και τη γεμίζουμε με την κρέμα. Τοποθετούμε στην
επιφάνεια τις ρόγες σταφυλιού και συνοδεύουμε με γλυκό του κουταλιού σταφύλι.

TIPS:

-Για να φτιάξετε ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό του κουταλιού σταφύλι τοποθετείτε στην κατσαρόλα όσα σταφύλια θέλετε, αφού τα ζυγίσετε και προσθέτετε το 1/3 του βάρους τους κρυσταλλική ζάχαρη και λίγο νερό. Βράζετε για μισή ώρα προσθέτοντας μια κουταλιά χυμό λεμόνι στα μέσα του βρασμού. Μόλις δέσει το σιρόπι του γλυκού τότε είναι έτοιμο.

-Η μαρέγκα και η κρέμα είναι η βάση για να κάνετε ό,τι πάβλοβες με φρούτα σας αρέσουν! Φράουλες, μήλο, αχλάδι, κεράσι, ακτινίδιο κτλ

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.