Τυρί
Τρία ελληνικά νησιά, τρία διάσημα τυριά.
Ελληνικά Τυριά
Γραβιέρα Κρήτης
Δημοφιλής στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, η Γραβιέρα Κρήτης αποτελεί σύμβολο της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής. Φτιάχνεται από αγνό αιγοπρόβειο γάλα, έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα, μεστή, υπόγλυκη γεύση, ευχάριστη καβουρδιστή μυρωδιά, απαλή υφή και… μακρόχρονη ιστορία!
Λαδότυρο Μυτιλήνης
Γνωστό και ως “κεφαλάκι Μυτιλήνης”, το λαδοτύρι Μυτιλήνης παράγεται αποκλειστικά στο νησί της Λέσβου. Φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα, ωριμάζει για τρεις τουλάχιστον μήνες και ανήκει στην κατηγορία των σκληρών τυριών. Είναι πιπεράτο, έχει ιδιαίτερο άρωμα και έντονη προσωπικότητα! Είναι ιδανικός μεζές για ούζο είτε μόνο του είτε ως νόστιμο συστατικό παραδοσιακών συνταγών.
Σαν Μιχάλη Σύρου
Το Σαν Μιχάλη είναι παραδοσιακό ελληνικό τυρί που παράγεται στο νησί της Σύρου, εδώ και αρκετές δεκαετίες και μάλιστα πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα τυριά της Ελλάδας. Είναι σκληρό, χρυσοκίτρινο, με μικρές τρυπούλες και φτιάχνεται αποκλειστικά από αγελαδινό, παστεριωμένο γάλα Σύρου. Έχει πικάντικη, ντελικάτη, βουτυράτη γεύση που δεν την ξεχνάς εύκολα.
Κάθε τυρί είναι και ένας μικρός ελληνικός γαστρονομικός θησαυρός. Εδώ, θα τα απολαύσουμε όλα μαζί, συνδυασμένα σε μία μοναδική συνταγή του σεφ κ. Παπουτσάκη.
«Γκιούλμπασι»
με τοπικά
τυροκομικά
Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ:
100 γρ γραβιέρα Κρήτης
100 γρ Σαν Μιχάλη Σύρου
100 γρ Λαδοτύρι Μυτιλήνης
250 γρ χοιρινός λαιμός
250 γρ αρνάκι από το χέρι
250 γρ μοσχάρι χτένι
250 γρ μπούτι κοτόπουλο
2 πιπεριές πράσινες
2 πιπεριές κόκκινες
2 ξερά κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες
2 πατάτες
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη φρέσκια ή ξερή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στρώνουμε σε μία γάστρα ένα λαδόχαρτο και τοποθετούμε μέσα όλα τα κρέατα της συνταγής κομμένα το κάθε ένα σε τρία μέρη. Λαδώνουμε, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μισά τυριά κομμένα σε κύβους. Ακολουθούν όλα τα λαχανικά κομμένα σε λεπτές φέτες, λαδωμένα και αλατοπιπερωμένα και τα υπόλοιπα τυριά. Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες στους 160 βαθμούς και ανοίγουμε για 10 λεπτά στο τέλος για να ροδίσει το φαγητό, αν χρειαστεί.
TIP: 1. Όταν μαγειρεύετε σε σκεπασμένη γάστρα υλικά που έχουν αρκετή υγρασία (όπως τα λαχανικά) μην προσθέτετε έξτρα υγρασία. Επειδή η υγρασία φυλακίζεται στη γάστρα, αρκεί αυτή για να έχετε ένα σωστό αποτέλεσμα. Αν προσθέσετε έξτρα υγρασία το φαγητό σας να βγει περισσότερο υδαρές από το επιθυμητό!
2. Μπορείτε να αντικαταστήσετε ή να προσθέσετε όποιο τυρί επιθυμείτε με ένα άλλο αντίστοιχο ελληνικό σκληρό τοπικό τυρί ωρίμανσης), καθώς και να αφαιρέσετε κάποιο κρέας που δεν σας αρέσει.
CHEF
Μανώλης Παπουτσάκης
Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.