Ελιά & ελαιόλαδο
Τα σημαντικότερα δώρα της ελληνικής φύσης.
Ελιά & ελαιόλαδο
Η ελιά είναι σημαντική πηγή βιταμινών E, Α και καροτενοειδών. Τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία με τα οποία μας εφοδιάζει η ελιά είναι το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος. Οι διατροφολόγοι και οι γιατροί συνιστούν να καταναλώνουμε δύο με τρεις κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο την ημέρα. Το παρθένο ελαιόλαδο είναι ιδανικό για να καταναλωθεί κυρίως ωμό, αλλά είναι και το καλύτερο λάδι για τηγάνισμα αφού, λόγω της ειδικής χημικής του σύστασης, είναι ανθεκτικότερο από οποιοδήποτε άλλο έλαιο. Το ελαιόλαδο κάνει καλό παντού! Στην καρδιά, στην πίεση, στο πεπτικό, στο δέρμα, στη θεραπεία του έλκους, τονώνει και χαρίζει μακροζωία, είναι αντιγηραντικό, προλαμβάνει τον καρκίνο, τον διαβήτη, τα εγκεφαλικά επεισόδια, την οστεοπόρωση, την αρθρίτιδα. Ευτυχώς, δεν υπάρχει ελληνικό πιάτο που να μην έχει σαν βάση το ελαιόλαδο.
Έχουμε μεγαλώσει με… «ψωμί κι ελιά», βουτώντας το ψωμάκι μας στο λάδι της χωριάτικης, ενώ πάντα θα διαμαρτυρηθούμε άμα κάποιος το τσιγκουνευτεί! Η κουζίνα μας έχει ολόκληρη κατηγορία συνταγών όπου πρωταγωνιστεί το ελαιόλαδο, τα αγαπημένα μας λαδερά! Στ’ αλήθεια, σαν λαός, δεν μπορούμε χωρίς εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στην καθημερινότητά μας.
Γι΄ αυτό ο σεφ μας ΜΠ ετοίμασε και την απολαυστική συνταγή.
Λαδο-ελιόψωμο
Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη
Υλικά
200 γρ αλεύρι τύπου 70%(άσπρο)
150 γρ αλεύρι τύπου Μ(κίτρινο-σκληρό)
150 γρ αλεύρι ολικής
10 γρ αλάτι
350 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά
Μια πρέζα ζάχαρη
30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ ελιές της αρεσκείας σας χωρίς τον πυρήνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε στο χλιαρό νερό τη ζάχαρη και τη μαγιά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα άλευρα. Ακολουθεί το αλάτι και το ελαιόλαδο. Αναδεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα χωρίς να ζυμώσουμε πολύ το μείγμα μας και το αφήνουμε στην άκρη για να διπλασιαστεί για περίπου 2 ώρες. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας. Ρίχνουμε το ψωμί μας πάνω και ξεκινάμε να διπλώνουμε το ζυμάρι πιάνοντας από άκρη προς άκρη χωρίς να πιέζουμε με λαδωμένα τα χέρια προσθέτοντας ανάμεσα στα διπλώματα και τις ελιές. Αφού κάνουμε διαδοχικά διπλώματα για 2 λεπτά τραβώντας και ενώνοντας τις άκρες το τοποθετούμε σε μακρόστενη φόρμα με λαδόκολλα και το αφήνουμε να ανέβει για άλλη μισή ώρα. Ξεκινάμε να προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς και ψήνουμε για 30 λεπτά. Ξεφορμάρουμε προσεκτικά το ψωμί με μια πετσέτα για να μην καούμε και συνεχίζουμε να ψήνουμε χωρίς τη φόρμα για άλλα 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Ξεφουρνίζουμε το ψωμί και το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα για 15 λεπτά πριν το κόψουμε.
TIPS:
-Αν χρησιμοποιήσετε αλατσοελιές ή άλλες ελιές που έχουν αρκετό αλάτι αποφύγετε να αλατίσετε το μείγμα.
-Πάντα ένα φυσικό ώριμο προζύμι θα σας δώσει πιο νόστιμο αποτέλεσμα και αξίζει να το χρησιμοποιήσετε στη θέση της μαγιάς, αφού πρώτα αναπιάσετε με αυτό ένα φρέσκο προζύμι με 60 γρ αλεύρι, 60 γρ νερό και 60 γρ ώριμο προζύμι και το αφήσετε για 6 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Με αυτό θα ακολουθήσετε όλα τα επόμενα βήματα χωρίς την προσθήκη μαγιάς.
CHEF
Μανώλης Παπουτσάκης
Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.