Αρτοποιήματα
Τραγανά, απολαυστικά, υγιεινά.
Αρτοποιήματα
Το βασικό συστατικό των παξιμαδιών είναι το αλεύρι. Συνεπώς, αποτελούν πηγή αμύλου και γι’ αυτό τροφοδοτούν τον οργανισμό μας με ενέργεια. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος B που ενισχύουν το νευρικό σύστημα, καθώς και φυτικές ίνες – ιδιαίτερα τα ολικής άλεσης- οι οποίες είναι πολύτιμες για τη λειτουργία του εντέρου.
Τα περισσότερα σάκχαρα τα βρίσκουμε στα χαρουποπαξίμαδα, ενώ σε πρωτεΐνη υπερτερούν τα κρίθινα και τα ζέας. Τα παξιμάδια συνοδεύουν τέλεια κάθε γεύμα της ημέρας αφού συνδυάζονται εξαιρετικά τόσο με αλμυρές γεύσεις όσο και με γλυκιές.
Μπορούμε να τα εντάξουμε στο δυναμωτικό πρωινό μας, στο σνακ που θα πάρουμε μαζί στο γραφείο, στη σαλάτα μας, στο πλήρες μεσημεριανό γεύμα, στο ελαφρύ, υγιεινό βραδινό μας.
Εδώ, ας απολαύσουμε μια εκδοχή του δημοφιλούς ντάκου, με ψητά λαχανικά, εμπνευσμένη από τον σεφ μας, Μανώλη Παπουτσάκη.
Ντάκος με ψητά λαχανικά του χειμώνα
Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη
Υλικά
Κρητικό παξιμάδι για βάση (1 τεμ ανά άτομο)
3-4 μανιτάρια
Λίγα φουντάκια μπρόκολο
2-3 καρότα σε λεπτές ροδέλες
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πιπεριά Φλωρίνης
Λίγα φουντάκια κουνουπίδι
Λίγη γλυκειά κολοκύθα
Λίγα τοματίνια
1 σκελίδα σκόρδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
4 κουταλιές πηχτόγαλο Χανίων ή άλλο λευκό φρέσκο τυρί της αρεσκείας σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαζέψτε τα εποχικά λαχανικά της δικής σας αρεσκείας και κόψτε τα σε μικρά μέρη. Προσθέστε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το σκόρδο ολόκληρο (το αφαιρείτε μετά) και ανακατέψτε καλά. Στρώνετε σε ένα ταψάκι και ψήνετε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς σκεπασμένα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, Τα τελευταία 10 λεπτά ξεσκεπάζετε και δίνετε χρώμα. Αφήνετε τα λαχανικά να κρυώσουν λίγο και μουσκεύετε ελαφρά τα παξιμάδια σας με ελάχιστο νερό και λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετείτε πάνω σε κάθε παξιμάδι τα λαχανικά και μια κουταλιά από το τυρί. Ραντίζετε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και απολαμβάνετε.
TIP:
Αν θέλετε να συντομεύσετε σημαντικά τη διαδικασία μπορείτε να κόψετε ακόμα πιο ψηλά τα λαχανικά και να τα σωτάρετε σε ένα τηγάνι με την προσθήκη λίγου νερού στη συνέχεια. Δεν θα χρειαστείτε πάνω από δέκα λεπτά και το σνακ σας θα είναι έτοιμο.
CHEF
Μανώλης Παπουτσάκης
Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.