ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΠΟΥΤΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΙΝΑ
Μαγειρεύουμε με τον
Πετρώφ Ιωσήφ
ΥΛΙΚΑ (για 10-12 άτομα)
- 5 – 6 κιλά χοιρινό μπούτι
- 2,5 κιλά πατάτες
- 400 γρ. σύγκλινα
- 1 κιλό κάστανα
- 500 γρ. μανιτάρια Παρισίων
- 500 γρ. κρεμμύδια για στιφάδο
- 1 κεφάλι σκόρδο
- 100 γρ. στακοβούτυρο
- Ελαιόλαδο
- Θυμάρι
- Αλάτι Χοντρό
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζητάτε από τον κρεοπώλη να σας καθαρίσει το κάτω κόκκαλο από το μπούτι του χοιρινού.
- Αλατοπιπερώνετε καλά το κρέας από τη μέσα και από την έξω μεριά, κάνετε μικρές τρύπες στην εσωτερική πλευρά του κρέατος και τις γεμίζετε με σκελίδες σκόρδου. Πασπαλίζετε λίγο θυμάρι μόνο από την εσωτερική μεριά. Λαδώνετε το κρέας και βάζετε εξωτερικά στην πέτσα του μόνο χονδρό αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετείτε μέσα ένα ταψί με νερό καλά γεμισμένο έτσι ώστε να δημιουργείται ατμός. Τοποθετείτε το κρέας σ’ένα ταψί και το φουρνίζετε αρχικά για μια ώρα. Μετά τη μια ώρα αφαιρείτε το ταψί με το νερό και κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς. Συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλες 5 ώρες. Καθ’όλη τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετε το κρέας με στακοβούτυρο.
- Περιμένοντας το κρέας να ψηθεί καθαρίζετε τις πατάτες και τις κόβετε στα τέσσερα κατά μήκος. Στις 4 ώρες του ψησίματος του κρέατος τις ρίχνετε κι αυτές μέσα προσθέτοντας υγρά, όπως νερό ή εάν έχετε ζωμό σπιτικό.
- Καθαρίζετε τα κάστανα, βράζοντας τα, και στη 1 ώρα πριν είναι έτοιμο το κρέας τα ρίχνετε κι αυτά μέσα μαζί με τα μανιτάρια που έχετε κόψει στα δύο. Στο τέλος, 30 λεπτά πριν βγει το φαγητό από το φούρνο, προσθέτετε και τα σύγκλινα χοντροκομμένα.