ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΑΒΟΚΑΝΤΟ
Μαγειρεύουμε με τον
Πετρώφ Ιωσήφ
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
- 1 πακέτο κριθαράκι μέτριο
- 1 κιλό γαρίδες κατεψυγμένες μετρίου μεγέθους
- 3 ώριμα αβοκάντο
- 1 ποτήρι του κρασιού κρασί vin doux de Samos
- 1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
- 1/4 ματσάκι άνηθος
- Χυμός και ξύσμα από ένα λεμόνι
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 ώριμες ντομάτες
- 1 φύλλο δάφνης
- 100 γρ τριμμένη παρμεζάνα
- 50 γρ βούτυρο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεπαγώνουμε τις γαρίδες και έπειτα αφαιρούμε το κεφάλι, τα κελύφη από τον σκελετό και αφήνουμε μόνο την ουρά πάνω στην σάρκα της γαρίδας. Έπειτα, μ’ένα μικρό μαχαίρι χαράζουμε το σκελετό της γαρίδας και αφαιρούμε το έντερο και τις ξεπλένουμε. Με τα κελύφη και τα κεφάλια ετοιμάζουμε έναν ζωμό. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο, σοτάρουμε ένα κρεμμύδι χοντροκομμένο, μια σκελίδα σκόρδο και προσθέτουμε τα κελύφη και τα κεφάλια. Σβήνουμε με λευκό κρασί, προσθέτουμε τις 2 ντομάτες χοντροκομμένες, το φύλλο δάφνης και βάζουμε νερό μέχρι να σκεπάσει την κατσαρόλα μας. Βράζουμε για 25 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Παίρνουμε τα 3 αβοκάντο, τα ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε το κουκούτσι από το κέντρο, τα ψιλοκόβουμε κομμάτια, τα βάζουμε σ’ένα μπλέντερ μαζί με τον άνηθο, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι και λίγο ελαιόλαδο. Τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν αλοιφή.
- Ψιλοκόβουμε ένα κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο. Παίρνουμε μια μέτρια μεγέθους κατσαρόλα και ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε εκεί μέσα τις γαρίδες μας. Αφού έχουν ψηθεί τις αφαιρούμε και τις διατηρούμε ζεστές σ’ένα σκεύος. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο που είχαμε ψιλοκόψει, το τσιγαρίζουμε ελαφρώς και στην συνέχεια προσθέτουμε το κριθαράκι. Το ανακατεύουμε και το σβήνουμε με το κρασί το Samos. Στη συνέχεια βρέχουμε με τον ζωμό που είχαμε ετοιμάσει και προσθέτουμε συνεχώς λίγο λίγο όσο χρειαστεί για να ψηθεί το κριθαράκι ανάλογα με την αρέσκεια μας. Λίγο πριν είναι έτοιμο προσθέτουμε την κρέμα από το αβοκάντο, το βούτυρο, την παρμεζάνα και στο τέλος αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο οπού βάζουμε το κριθαράκι, από πάνω τις γαρίδες και αν το επιθυμούμε γύρω γύρω λίγο ζωμό από τις γαρίδες.