Για το σιρόπι
500 ml νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. μέλι
3 στικ κανέλας
3 ολόκληρα γαρίφαλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
Υλικά - μείγμα 1
400 ml χυμό πορτοκαλιού
400 ml σπορέλαιο
180 ml ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
2-3 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ σόδα
2 πορτοκάλια ξύσμα
Υλικά - μείγμα 2
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν .Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση,αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Βάζουμε στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1, σε ένα μεγάλο μπώλ και τα ανακατεύουμε με ένα καλό σύρμα.
Σε ένα δεύτερο μπώλ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2. Έπειτα τα ανακατεύουμε μεταξύ τους. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα, στους 190 βαθμούς στον αέρα.Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα.