Back to top

Πατάτα

Η αγαπημένη όλων.

Πατάτα.

Μας ήρθε από τις Άνδεις, αλλά την αγαπήσαμε τόσο πολύ που έγινε «δικιά» μας! Ο λόγος για την πατάτα! Τηγανητή τη λατρεύουν τα παιδιά… κάθε ηλικίας, στον φούρνο, βραστές ή σε πουρέ είναι το ιδανικό συνοδευτικό για όλα τα πιάτα μας. Όπως και να την ετοιμάσεις, δεν λείπει από κανένα ελληνικό τραπέζι!

Ο θρύλος λέει πως όταν οι πατάτες έφτασαν για πρώτη φορά στα μέρη μας, οι Έλληνες ήταν τόσο επιφυλακτικοί που ο Καποδίστριας μηχανεύτηκε ολόκληρη πλεκτάνη για να τις δοκιμάσουν! Έβαλε φρουρούς να τις φυλάνε για να δουν με άλλο μάτι τον «απαγορευμένο καρπό». Στην πραγματικότητα, η θρεπτική και χορταστική πατάτα ήρθε να γεμίσει τις κοιλιές των πεινασμένων Ελλήνων, γι’ αυτό και γρήγορα έγινε βασικό συστατικό της διατροφής μας. Σήμερα η Ελλάδα βγάζει εκλεκτές ποικιλίες, όπως οι πατάτες Νάξου, Νευροκοπίου και φυσικά Κρήτης!

Πλούσια σε υδατάνθρακες, η πατάτα μας γεμίζει και μας δίνει ενέργεια. Περιέχει κάλιο,  που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, και βιταμίνη C, ενώ η φλούδα της είναι πηγή φυτικών ινών.

Ο σεφ μας Μανώλης Μπούχλης, δημιούργησε για εμάς χανιώτικο μπουρέκι. Δοκιμάστε το!

Μπουρέκι Χανιώτικο
Από τον Chef Μανώλη Μπούχλη

Υλικά

1,5 kg κολοκυθάκια
1 kg. πατάτες
1 kg μυζήθρα
200 gr τριμμένη γραβιέρα
2 ματσάκια δυόσμο
2 μέτριες τομάτες
200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κ.σούπας στάκα
50 gr σουσάμι
Αλάτι ,πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε στο μαντολίνο πολύ λεπτές ροδέλες τα κολοκύθια μας και τις πατάτες. Αν δεν έχουμε μαντολίνο τις κόβουμε πολύ λεπτές ροδέλες. Περνάμε την ντομάτα στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε τον δυόσμο. Βάζουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο στον πάτο του ταψιού και ξεκινάμε να στρώνουμε τις πατάτες, πασπαλίζουμε με μυζήθρα, βάζουμε ντομάτα, και ψιλοκομμένο δυόσμο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, γραβιέρα τριμμένη.Επειτα βάζουμε την δεύτερη στρώση που είναι τα κολοκυθάκια. Απλώνουμε κολοκυθάκια , πασπαλίζουμε με μυζήθρα, βάζουμε ντομάτα, και ψιλοκομμένο δυόσμο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τριμμένη γραβιέρα και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα λαχανικά μας. Ενδιάμεσα σε κάθε στρώση ραντίζουμε με ελαιόλαδο και λίγη στάκα. Τελειώνουμε την τελευταία στρώση πασπαλίζοντας από πάνω το σουσάμι. Ψήνουμε στους 145 για 1,30 ώρα περίπου.

CHEF

Μανώλης Μπούχλης

Ο σεφ μας είναι γεννημένος στα Χανιά, έχει δουλέψει σε 6 χώρες, καθώς και σε εστιατόριο με διάκριση Michelin. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδως και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Έχει διατελέσει καθηγητής σε πολλές σχολές μαγειρικής. Στηρίζει και τιμά την Κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως άλλωστε και εμείς στα ΣΥΝ.ΚΑ που, πάνω από όλα, εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας!