Back to top

Φακή

Θρεπτική αξία και νοστιμιά αντί πινακίου φακής.

Φακή

«Φάε τις φακές σου βρε παιδί μου». Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει αυτή τη φράση όταν ήμασταν παιδιά, μεγαλώνοντας όμως αρχίσαμε να βλέπουμε τις φακές και γενικά τα όσπρια με άλλο μάτι. Γιατί δεν είναι μόνο οι δυνατότητες που μας χαρίζουν στην κουζίνα, αλλά και τα πολλαπλά οφέλη που έχουν οι φακές στην υγεία μας.

Τα είδη φακής που συναντάμε είναι πολλά και διαφορετικά:μικρές, μεγάλες, πλατιές, αποφλοιωμένες καφέ, πράσινες, γκρι, κόκκινες, κίτρινες, πορτοκαλί και μαύρες! Και φυσικά υπάρχουνκαι αμέτρητοι τρόποι να τις απολαύσουμε!

Τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία που βρίσκουμε στις φακές όπως φυτικές ίνες, μαγνήσιο, ασβέστιο, φυτική πρωτεΐνη, πολυφαινόλες και σίδηρος, τις κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις των τροφών που θωρακίζουν τον οργανισμό μας.

Οι φακές είναι από τα λίγα όσπρια που γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες. Εμείς ας περάσουμε να δούμε την ιδιαίτερα νόστιμη και υγιεινή πρόταση του σεφ μας Μανώλη Μπούχλη.

Φακές με ρύζι και σπανάκι
Από τον Chef Μανώλη Μπούχλη

Υλικά

• 300γρ φακές
• 2 μέτρια ξερα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 140ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 1 φύλλο δάφνης
• 100γρ ρύζι νυχάκι
• 300γρ σπανάκι χοντροκομμένο
• 1 κ.σ ρίγανη
• 60ml ξύδι βαλσάμικο
• 400 γρ τομάτα κονκασε
• Χυμό από 1 λεμόνι
• 300ml ζωμό λαχανικών
• Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό ρίχνουμε τις φακές , τις βράζουμε για 10 λεπτά και τις σουρώνουμε.
Τοποθετούμε το ελαιόλαδο σε μια σωτέζα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σβήνουμε με την ντομάτα. Κατόπιν προσθέτουμε τις φακές, την δάφνη και τέλος τον ζωμό λαχανικών. Αλατο-πιπερώνουμε και σιγοψήνουμε για περίπου 15 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε το ρύζι, το σπανάκι, το βαλσάμικο ξύδι και τον χυμό λεμόνι. Μαγειρεύουμε μέχρι να ψηθεί το ρύζι μας για περίπου 15 με 20 λεπτά. Σερβίρετε ζεστό και ζουμερό.

TIPS

1.Προσθέτουμε λίγα και συχνά υγρά ούτος ώστε να μην γίνει πολύ αραιή η σάλτσα μας.
2. σερβίρουμε μόλις ψήσουμε το φαγητό μας γιατί οσο κρυώνει το ρύζι μας λασπώνει και πήζει η σάλτσα.
3.το σπανάκι το βάζουμε 10 λεπτά πριν το τέλος, για να μη χάσουμε τα θρεπτικά συστατικά.

CHEF

Μανώλης Μπούχλης

Ο σεφ μας είναι γεννημένος στα Χανιά, έχει δουλέψει σε 6 χώρες, καθώς και σε εστιατόριο με διάκριση Michelin. Ενεργό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδως και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων. Έχει διατελέσει καθηγητής σε πολλές σχολές μαγειρικής. Στηρίζει και τιμά την Κρητική και την ελληνική κουζίνα, όπως άλλωστε και εμείς στα ΣΥΝ.ΚΑ που, πάνω από όλα, εκτιμάμε τα προϊόντα του τόπου μας!