Back to top

Γλυκοπατάτα

Γλυκιά, γιορτινή, θρεπτική!

Γλυκοπατάτα

Η γλυκοπατάτα μας έρχεται από τη Ν. Αμερική. Στην πατρίδα μας καλλιεργείται στα νησιά και στην Πελοπόννησο. Μπορεί να μην είναι το πιο δημοφιλές λαχανικό στην ελληνική κουζίνα αλλά αν δείτε τι προσφέρει στον οργανισμό μας, σίγουρα θα την εντάξετε στη διατροφή σας!

Η γλυκοπατάτα ξεχωρίζει για τη γλυκιά της γεύση και είναι συνδεδεμένη, στο εξωτερικό κυρίως, με το γιορτινό, χριστουγεννιάτικο τραπέζι! Πέρα όμως από την νοστιμιά και τη γλύκα που χαρίζει στα πιάτα μας, η γλυκοπατάτα είναι και πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που έχουν ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Συγκεκριμένα, διαθέτει διπλάσια ποσότητα από τις κανονικές πατάτες. Επίσης περιέχει θειαμίνη, κάλιο, μαγγάνιο αλλά και βιταμίνη Β6, βιταμίνη D, σίδηρο, μαγνήσιο και β-καροτίνη. Συνεπώς, η γλυκοπατάτα κάνει καλό στην καρδιά και το νευρικό σύστημα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό, ρυθμίζει το σάκχαρο, ωφελεί την όραση, καταπολεμά το άγχος, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και βοηθά στη διατήρηση καλού σωματικού βάρους. Με άλλα λόγια, η πατάτα παίρνει επάξια των τίτλο της υπερτροφής!

Τα πλεονεκτήματα της γλυκοπατάτας δεν σταματούν εδώ. Το νόστιμο αυτό λαχανικό χαρίζει τρομερή ευελιξία στη μαγειρική μας! Αφού μπορεί να μαγειρευτεί με έναν σωρό τρόπους. Τηγανιτή, σε σούπες, σε σαλάτες, σε μαγειρευτά, ψητή, βραστή, σε αλμυρές και γλυκιές πίτες, σαν συνοδευτικό σε πιάτα και δη στη Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα μας!

Εδώ, ο σεφ μας, Μανώλης Παπουτσάκης, σας προτείνει να μαγειρέψετε γλυκοπατάτες Νάξου σαβόρε με σταφίδα. Καλή σας απόλαυση!

Γλυκοπατάτες Νάξου σαβόρε με σταφίδα

Από τον Chef Μανώλη Παπουτσάκη

Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό γλυκοπατάτες Νάξου
100 γρ σταφίδες Κρήτης
200 ml ελαιόλαδο
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
1 σκελίδα σκόρδο
100 ml ξύδι παλαιωμένο
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους ενός εκατοστού. Μετά την κάθε φέτα σε 4 μέρη. Αλατίζουμε και τηγανίζουμε στο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Θα χρειαστούν περίπου 15 λεπτά για να μαλακώσουν οι πατάτες. Αφαιρούμε το περιττό λάδι (τα 2/3) και το κρατάμε για μελλοντική χρήση. Προσθέτουμε στο τηγάνι με τις πατάτες το σκόρδο τσακισμένο (το αφαιρούμε μετά), τις σταφίδες, το δεντρολίβανο, το πιπέρι και σωτάρουμε σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το ξύδι και σερβίρουμε τις πατάτες μας ζεστές.

TIP:

Αν αγαπάτε το κρέας δοκιμάστε να προσθέσετε στο σωτάρισμα λίγο σύγκλινο. Θα ενθουσιαστείτε!

CHEF

Μανώλης Παπουτσάκης

Γεννημένος στα Χανιά, ιδιοκτήτης πολυβραβευμένου εστιατορίου, κριτής στο Master Chef Junior και με τη δική του εκπομπή γνωρίζει σε βάθος και τιμά τα προϊόντα του τόπου μας, τόσο για τη γεύση τους όσο και για τη διατροφική τους αξία. Ελάτε να μάθουμε τα μυστικά του μέσα από τις πιο νόστιμες, πρωτότυπες και θρεπτικές συνταγές του, που σας προσφέρουν μόνο τα ΣΥΝ.ΚΑ.